Koronavirüsü taklit eden aşı güçlü antikorlar oluşturuyor

Koronavirüsü taklit eden aşı güçlü antikorlar oluşturuyor

SARS-CoV-2 virüsünü taklit eden yapay parçacıklarla üretilmiş bir COVID-19 aşısı adayının, bağışıklık sistemini tetiklemede rakiplerine göre daha etkili olabileceği belirtiliyor.

Bir virüsün yapısını taklit eden mikroskobik parçacıklar geliştiren araştırmacılar, SARS-CoV-2 virüsünün insan hücrelerini enfekte etmesine imkan veren kısmı olan başak proteininin kopyalarını bu parçacıklara ekledi.

Söz konusu aşı farelere uygulandığında oluşan antikor miktarının, iyileşmiş COVID-19 hastası kişilerde bulunan miktarla yakın veya daha yüksek seviyede olduğu görüldü. Birçok COVID-19 aşısı adayında kullanılan başak proteini ile aşılanan farelerle kıyaslandığında ise aşının on kat fazla antikor oluşuma yol açtığı ifade ediliyor.

Washington Üniversitesi'nden araştırmacıların geliştirdiği bu aşı adayının, SARS-CoV-2 ile enfeksiyondan sonra hızlı bir savunma sağlamaya yardımcı olan belirli bağışıklık hücrelerinin tepkisini de güçlendirdiği belirtiliyor.

Kaynak

Koronavirüsü taklit eden aşı güçlü antikorlar oluşturuyor yazısı ilk önce Herkese Bilim Teknoloji üzerinde ortaya çıktı.


Murat Altaş
Source Herkese Bilim Teknoloji
Read more Koronavirüsü taklit eden aşı güçlü antikorlar oluşturuyor
November 09, 2020 at 02:21PM

Yorumlar

Popüler Yayınlar